
Norsk Vanns fagtreff arrangeres 16.-18. mars. På dag 3 av fagtreffet er temaene valg av renseløsning, endringer i teknisk godkjenning, minirenseanlegg på hytter og tilsyn. Se hele programmet og meld deg på fagtreffet her.
Innledningsvis denne dagen presenteres en nylig revidert Norsk Vann rapport "Undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning". Rapporten er best kjent som rapport 178/2010 eller grunnundersøkelsesrapporten. Innholdsmessig er rapporten endret noe og fokuserer nå utelukkende på undersøkelser som grunnlag for valg av avløpsløsning. Ikke alle foretak har lagt seg som god vane å gjennomføre et minimum av undersøkelser før valg av renseløsning tas. Den nye rapporten tydeliggjør behovet for og gir veiledning i undersøkelser av grunnforhold og en helhetlig kartlegging og vurdering av området, før renseløsninger velges. Etter at forfatteren fra NIBIO har presentert smakebiter fra rapporten, diskuterer vi innholdet med Bjørn Trotland, eget foretak og Renathe Ryberg i Hamar kommune.
Deretter skifter vi tema og får høre om endringene i den "tekniske godkjenningsordningen for minirenseanlegg" som presenteres av SINTEF. Hvorfor kommer det endringer og hva består de av? To representanter fra Tilsynskontoret i drammensregionen fortsetter tråden og snakker om konsekvensene av endringen, før vi til slutt får høre om erfaringer fra drift av disse anleggene fra Ringerike Septikservice.
I neste bolk skal vi holde oss til anleggstypen minirenseanlegg, hvor vi tar rede på hva som egentlig gjelder for saksbehandlingen av disse anleggene og oppklarer de misforståelsene som har blitt formidlet i flere artikler, forbundet med resultatene fra et møte i fjor høst, om bruk av minirenseanlegg på fritidsboliger. Både NMBU og Miljødirektoratet er med oss i denne delen av programmet.
Enda en ny Norsk Vann rapport blir presentert. Denne ble ferdig i høst og har vært omtalt tidligere, men ikke for målgruppen som deltar på denne konferansen. Vi gjentar derfor kort om innholdet i rapport 257/2020 om Etablering og drift av mindre renseløsninger. Vi får også høre hva foretaket Agro & Miljø mener er viktig når anlegg skal etableres.
Siste tema for dagen handler om kommunens tilsynsmyndighet. Her innleder Miljødirektoratet med sine tanker om hvordan vi kan snu de heller nedslående resultatene fra tilsynsaksjonen med kapittel 13 anlegg fra 2019. Bjørnafjorden kommune bidrar med sine erfaringer med tilsyn av avløpsanlegg, før vi lar oss inspirere av KAV Hallingdal, som relativt nylig har etablert et felles tilsynskontor.
Vi runder av dagen med informasjon fra studio om et spennende arbeid, hvor NMBU, NIBIO og Norsk Vann arbeider i fellesskap om en kurssatsing for dere som arbeider med mindre renseløsninger.
Frister noe av dette? Du kan melde deg på en eller flere dager, alt etter hva som interesserer deg. Selv om vi ikke møtes fysisk, håper vi du engasjerer deg og stiller spørsmål til foredragsholderne.
Velkommen!