
Noen av de smittede vil også skille ut koronavirus med avføringen slik at det kan forekomme koronavirus i avløpsvannet. Koronavirus er ikke mer bestandig i miljøet eller mer resistent overfor renseprosesser og desinfeksjon enn andre sykdomsfremkallende virus. Utbruddet er en påminnelse om å være nøye med å etterleve generelle HMS-krav for alle som arbeider med avløpsvann for å unngå direkte kontakt eller å puste inn aerosoler. På Norsk Vanns nettside vannhms kan du lese råd og beste praksis for de som arbeider i kontakt med avløpsvann og slam.
Koronavirus vil ikke utgjøre økt risiko forbundet med drikkevannet fordi norske vannbehandlingsanlegg har barrierer for dette viruset på lik linje med andre sykdomsfremkallende virus.
Vann og avløp er kritisk infrastruktur, følgelig er det viktig at man unngår at store deler av driftspersonale ikke kan gå på jobb fordi de er smittet eller satt i karantene. Flere vann- og avløpsvirksomheter har derfor innført strenge restriksjoner for å unngå at store deler av de ansatte havner i karantene samtidig. Ulike oppmøtesteder, ulike lunsjtidspunkt og liknende tiltak er iverksatt for å hindre omgang med hverandre og dermed redusere faren for smitte. Her er det ingen fasit, men man må finne lokale løsninger. Følg de generelle rådene og sørg for å dele arbeidsstyrken i to med minst mulig kontakt seg imellom (så langt som mulig).
Her kan du lese mer nyttig informasjon fra WHO om Koronavirus for de som jobber med vann og avløp.