Den svenske regjeringen har bestilt en ny slamutredning, der formålet er å fase ut slam til jordbruket, samtidig som det skal innføres krav om fosforgjenvinning.
Den svenske regjeringen har i en beslutning fra 12 juli bestilt en utredning som skal beskrive hvordan myndighetene kan fase ut bruk av slam til jordbruket, samtidig som det skal innføres krav om fosforgjenvinning. Utredningen skal være klar i september 2019.
Svenskt Vatten kommenterer i en pressemelding at dette i praksis vil bety en omlegging til storskala forbrenning av slam, noe som betyr at et etablert lokalt og regionalt kretsløp brytes. Selv om det innføres et krav om gjenvinning av fosfor, vil en gå glipp av alle de andre viktige ressursene fra avløpsslam. I dag tilbakeføres det årlig 1600 tonn fosfor, 2800 tonn nitrogen, 35 000 tonn organisk materiale, samt andre næringsstoffer som kalsium, magnesium og svovel, i tillegg til mikronæringsstoffer som kopper, mangan og sink.
En rapport laget for norske myndigheter i 2012 om forbrenning av slam konkluderte på denne måten:
- Monoforbrenning av slam er lite realistisk i Norge på grunn av de små slammengdene som vil gjøre dette til en veldig kostbar løsning. Monoforbrenning er en forutsetning for å kunne gjenvinne fosfor fra askeresten.
- Forbrenning av alt slam i Norge vil medføre 33 690 tonn aske per år som tilsvarer nærmere 50 % av all aske som allerede deponeres per år fra avfallsforbrenning. Svovelinnhold i slam er relativt høyt, og mengde gips fra røkgassrensing til deponi vil øke.
- Akkumulert karbonlagring i jord over en 20 års periode vil ved dagens slamdisponering til jord tilsvare ca 915 000 tonn CO2. Denne karbonlagringen vil opphøre ved forbrenning av slam.
- Forbrenning av slam vil øke de totale behandlings- og disponeringskostnadene for slam med en faktor på 2,5-3 i forhold til eksisterende løsninger med jordbruksanvendelse av hygienisert og avvannet slam.
- Vi ser med uro på varslede endringer i slampolitikken i Sverige, men har tillit til at norske myndigheter vil stå fast ved målet om at slam er en ressurs som skal utnyttes, slik det blant annet kommer til uttrykk gjennom regjeringens vedtatte nasjonale mål for vann og helse, sier rådgiver Arne Haarr i en kommentar.
Les pressemelding fra Svenskt Vatten her.
Les pressemelding om utredningen fra den svenske regjeringen her.