
Rapport 221/2016 ”Smart ledningsfornyelse – bruk av NoDig-metoder” er nå tilgjengelig.
Rapporten er skrevet med tanke på kommuner med liten eller ingen erfaring med NoDig-løsninger. Den gir en oversikt over metoder, eksempler og tips ved bruk av de ulike metodene og hvordan gå fram i planlegging og gjennomføring av prosjekter med NoDig.
Målsetning
Målet med prosjektet har vært å spre informasjon og kunnskap om gravefrie metoder og å utgi en veileder som kan stimulere til at flere kommuner og VA-selskap får bestillerkompetanse og tar gravefrie løsninger i bruk der de er mest hensiktsmessige. Målgruppen er primært kommuner med liten eller ingen erfaring i bruk av NoDig-teknologi og vi ønsker å skape interesse og motivasjon for å ta i bruk NoDig som alternativ til tradisjonelle anleggsmetoder.
Metodebeskrivelse
Rapporten gir en overordnet beskrivelse av ulike metoder for fornyelse av vann- og avløpsledningsnett med NoDig-metoder, som kan oversettes med grøftefri rørlegging. I tillegg til overordnete kunnskaper om metodene, gis det også innblikk i metodenes muligheter og begrensninger gjennom blant annet prosjekteksempler, prosjekteringstips og veiledning tilknyttet kontraktsformer.
Grøftefri rørlegging foregår enten ved å bruke eksisterende rør til fremføring av nye, eller etablering av helt nye rør i urørt terreng. Filosofien er at eksisterende rør - uansett tilstand - betraktes som en ressurs, blant annet som føringsveier for nye rør.
De ulike metodene egner seg i varierende grad avhengig av tilstanden på det eksisterende røret. En strukturell metode innebærer at det nye røret alene kan motstå opptredende krefter i hele levetiden. Ved å benytte en semi-strukturell metode, er renoveringsproduktet på tilsvarende måte delvis avhengig av støtte fra det eksisterende røret. Benyttes en ikke-strukturell metode er renoveringsproduktet helt avhengig av støtte fra det eksisterende røret.
Stort fornyelsesbehov
Karakteristisk for ledningsnettet vårt, er et stort behov for fornyelse, samtidig som det er et betydelig etterslep. NoDig-teknologien er en smart og effektiv måte å fornye ledningsnettet på. Ved å ta de ulike metodene i bruk, vil mange ledningseiere kunne oppleve at fornyelsestakten øker. NoDig-løsninger skal alltid vurderes som et alternativ i starten av et nytt prosjekt. Det er imidlertid viktig å understreke at graving kan være riktig metode i flere tilfeller, og da gjerne i kombinasjon med NoDig- løsninger.
Bærekraftig
Grøftefri ledningsrenovering er en bærekraftig teknologi. Metodene innebærer lavere utslipp fra anleggsmaskiner i form av redusert massetransport, reduserte ulemper tilknyttet støv og støy og har dessuten normalt en raskere gjennomføringstid enn tradisjonell graving. Ulemper for tredjepart (eks. butikker/næring) i anleggsperioden er i mange tilfeller vesentlig redusert.
I lov om offentlige anskaffelser står det at «Statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter og offentligrettslige organer skal under planleggingen av den enkelte anskaffelse ta hensyn til livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen». Det er følgelig et skal-krav å ta hensyn til miljømessige konsekvenser av anskaffelsen.
SWECO har vært engasjert som rådgiver for gjennomføring av prosjektet sammen med VA-teknikk. Forfattere av rapporten er Hilde Nystog Aas, Vegard Busk og Espen Killingmo.
Rapporten finner du i VANNbokhandelen.