FacebookTwitter

Tilsyn med avfallsbaserte gjødselvarer

Mattilsynet gjennomfører i perioden april til oktober et nasjonalt tilsynsprosjekt på produksjon og omsetning av avfallsbaserte gjødselvarer, herunder slam- og biogassanlegg. Det skal føres tilsyn med min. 30 % av tilsynsobjektene i 5 utvalgte regioner.

Her følger informasjon fra Mattilsynet om tilsynsprosjektet. Se også nyhetsoppslag om tilsynsprosjektet på Mattilsynets hjemmesider, med lenker til relevant informasjon som bl.a. regelverket.

Mattilsynet gjennomfører i perioden april til oktober et nasjonalt tilsynsprosjekt på produksjon og omsetning av avfallsbaserte gjødselvarer. Denne typen gjødselvarer skal være trygge å bruke, og virksomhetene som omsetter/avhender produktene skal følge regelverkets krav. Gjennom prosjektet vil Mattilsynets styrke sin tilsynskompetanse og det vil bidra til mer enhetlig forvaltning på dette fagområdet.
 
Mattilsynets langtidsplan for tilsyn prioriterer i 2012 avfallsbaserte gjødselvarer. Dette er organisk gjødsel, kompost og jordforbedringsmidler produsert med utgangspunkt i matavfall, slam, biorest eller annet organisk avfall. Deponiforbudet og ønsket om økt resirkulering av næringsstoffer har ført til en økning i denne typen gjødselproduksjon, og avfallsbaserte gjødselvarer erstatter eller supplerer kjemisk gjødsel på flere områder. Det er mange nye produkter i markedet.
 
Prosjektets hovedmål er god regelverketterlevelse ved de virksomheter som produserer og omsetter avfallsbaserte gjødselvarer – avfallsbaserte gjødselvarer skal være trygge å bruke. Prosjektet skal videre bidra til økt tilsynskompetanse i Mattilsynet og mer enhetlig forvaltning. Dialogen mellom Mattilsynet, andre fagetater (Klif, fylkesmann og kommune) og bransjen skal bedres.
 
Prosjektet omfatter fem regioner: Oslo, Akershus og Østfold, Rogaland og Agder, Hordaland og Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland og Trøndelag og Møre og Romsdal. Innledningsvis vil Mattilsynet skaffe seg oversikt over alle virksomheter som produserer eller omsetter avfallsbaserte gjødselvarer i de fem regionene. Videre skal tilsyn gjennomføres ved minimum 30 % av anleggene, men i mange av distriktene regner vi med at alle aktuelle virksomheter får besøk.
 
Alle tilsynene er avtalte tilsyn, der Mattilsynets distriktskontor i forkant orienterer bedriften om tidspunkt for tilsynsbesøket. Hvordan virksomheten oppfyller regelverkets krav vil være i fokus, og det er utarbeidet en felles mal som Mattilsynet skal følge under tilsynene. Kvalitetskravene i gjødselvareforskriften står sentralt, men det skal i tillegg føres tilsyn etter forskrift om animalske biprodukter der dette er aktuelt. Inspektørene som deltar i tilsynet har fått felles opplæring og kalibrering i forkant av tilsynsperioden.
 
Bransjen har mange ulike aktører og det er stor spennvidde i produksjonsmetoder. I prosjektet skal det føres tilsyn med alt fra enkle jordblandingsanlegg til store, teknisk avanserte biogassanlegg. 
Det forventes at bedriftene registrer den gjødselvaren de omsetter/avhender og at nødvendig informasjon blir gitt til inspektørene som møter i tilsynet.
 
Når tilsynet er gjennomført vil den enkelte virksomhet få tilsynsrapport fra Mattilsynet. Avdekkes forhold som er uakseptable i forhold til regelverkets krav, vil det varsles vedtak om pålegg.
 
De generelle resultatene fra tilsynsprosjektet vil innen 1. desember 2012 oppsummeres og presenteres i en sluttrapport. Rapporten skal inneholde anbefalinger for fremtidig tilsyn med avfallsbaserte gjødselvarer. Mattilsynet vil i eget møte orientere bransjen om resultatene i rapporten.

Kontaktperson i Mattilsynet
Prosjektleder Brita Toppe
Telefon: 55 21 57 08 / 482 54 298
brita.toppe@mattilsynet.no
 

VA-kalenderen

Ma Ti On To Fr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Lærebok: Vann- og avløpsteknikk

Vann- og avløpsteknikk Norsk Vann

 
 

Snarvei til rapporter

Er du medlem i Norsk Vann og abonnerer på prosjektsystemet MÅ du bruke Rapporter for nedlasting for fri nedlasting.

Du må være logget inn for å se rapportene.

Logg inn

NB Du må være registrert og innlogget for å kjøpe/laste ned rapporter eller bøker og dra nytte av medlemsprisene!

Brukermeny

Leverandørguiden

 
 
 
 

Nyhetsbrev

Fill out my online form.

Norsk Vann bulletin

Norsk Vanns medlemsblad med aktuell informasjon om vann og avløp.
 
Bladet kommer med 4 nummer i året, og her finner du de siste utgavene av Norsk Vann Bulletin?
 
 
 
 

Stilling ledig

Ta en titt og se hvor du akkurat nå kan finne nye, spennende utfordringer.

Vil du legge inn en stillingsannonse? Send annonseteksten til Liv Ragnhild Sandvold.

 
 
 

Våre søstersider

vannkunnskap logo

va-yngre

Vannforsk

 

bedreVANN logo

 

 

 

va-blad

 

 

 

Trainee Vann